Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna

Diety pooperacyjne są bardzo ważnym elementem powracania do zdrowia każdego pacjenta. W zależności jaką się miało operację dostosowuje się odpowiednią dietę.

Jednakże każda dieta pooperacyjna musi być lekka i łatwa w strawieniu. Dlatego najczęściej przygotowuje się kleiki, lub lekkie zupki, zmiksowane potrawy zawierające również wartości odżywcze.

Każde z dań jest odpowiednio ustalane przez lekarza, gdyż nieodpowiedni składnik może wywołać niepożądane skutki. Dieta jest zróżnicowana w zależności jaką operację przebył pacjent.

Dla wielu ludzi taka dieta pooperacyjna wywołuje przerażenie.

Dlaczego?

Ponieważ przekonanie jest takie, że nie można nic „normalnego” zjeść. Otóż nic bardziej mylnego! Posiłki lekko strawne mogą być smaczne, a do tego bardzo pożywne.

Oczywiście posiłki są podawane w małych porcjach. Obowiązkowo pacjent powinien zjadać pięć posiłków dziennie. Ludzie chorzy zazwyczaj po operacji nie mają apetytu, dlatego jedzenie powinno przygotowywane być kusząco, czyli z pewnością muszą roznosić aromat, od którego będzie „ślinka ciekła”, a do tego przyciągać wzrok.

Gdyż jak wiadomo najpierw „jedzą oczy”. To co mają zawierać takie posiłki? Z pewnością muszą być przyswajalne dla organizmu, a także bardzo odżywcze. Jednym ze składników jest witamina C, która przyspiesza regenerację ran, jak również zwiększa odporność.

Kolejnym składnikiem jest żelazo, aby podnieść składniki hemoglobiny we krwi. Na pewno trzeba spożywać w czasie pooperacyjnym posiłki bogate w skrobię, jak i białko.

Dlatego wszelkie rodzaje ryb, drobiu, nie zapominając o produktach mlecznych, owocach i warzywach. Najczęściej dieta pooperacyjna jest kojarzona z zupą mleczną i płatkami owsianymi lub kaszą jaglaną. Jednak można zastąpić mało apetyczną papkę na coś bardziej znośnego.

Mogą to być produkty oparte na jogurtach naturalnych z dodatkiem suszonych owoców. Obiad również może być jak najbardziej zróżnicowany. Rybę czy ryż można podać na wiele sposobów, tak aby nie narazić flory bakteryjnej organizmu na niepowołane skutki.

Deser może być pożywny, w tym czasie należy jeść dużo owoców i warzyw, to dlaczego nie może być sałatka owocowa? Wiele jest wariantów diety lekkostrawnej, tylko należy dobrać tak składniki, aby były przystępne dla organizmu.

A co z zupami?

Jak najbardziej królową wśród zup, a może raczej królem jest rosół. Gorący rosół dodaje wiele energii i lepsze samopoczucie. Można także zajadać się zupami krem, świetną taką zupą może być pomidorowa czy ogórkowa. Jednak zanim samemu zacznie się organizować dietę najlepiej skonsultować to z lekarzem, który dokładnie omówi składniki, jakie można spożywać.

Dieta pooperacyjna nie musi się już kojarzyć z katorgą i czymś nie do przejścia. Zupa mleczna może iść w zapomnienie, chociaż i tak warto czasem zjeść, jednak z własnymi dodatkami.

A co do picia?

Na pewno woda, jednak może być też herbata, a nawet kawa z mlekiem. Picie zaraz po posiłku jest jednym z ważniejszych składników takiej diety, gdyż organizm nie może się odwodnić.

Teraz posiłki mogą być jak najbardziej ciekawe wizualnie jak i smaczniejsze.

Tagged , .