Ashwagandha

Posiada wiele nazw, jednak najpopularniejsze to indyjski żeń szeń, witania ospła. Ashwagandha z łacińskiego Withania somnifera to roślina od lat wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej dzięki swoim cudownym właściwościom oraz leczniczemu działaniu. Zastosowanie znajduje się zarówno dla owoców, jak i korzenia Ashwagandhy.

W częściach zielonych tej roślinki znajdują się między innymi witanolidy o właściwościach przeciw-bakteryjnych i przeciwnowotworowych, a w korzeniu natomiast glikowitanolidy, które działają wspomagają odporność organizmu oraz niedawno opisane związki nazwane witanozydami. Podobnie jak żeń szeń, Ashwagandha poprawia stan kondycji psychicznej i fizycznej, wpływa na poprawę koncentracji oraz pamięć, a także wspomaga walkę ze stresem i ogólnym osłabieniem organizmu. S tą też Ashwagandha nazywana jest indyjskim żeń szeniem.

Ashwagandha zawiera w sobie także substancje antydepresyjne, dzięki czemu przynosi doskonałe rezultaty w walce z depresja i innymi problemami natury psychicznej jak schizofrenia, chorobą afektywna dwubiegunową oraz zespołem metabolicznym. Ast także pomocna w łagodzeniu napięcia oraz stanów lękowych. Uważa się, choć dalej są przeprowadzane badania w tym zakresie, że Ashwagandha ma pozytywne działanie na chorobę Alzheimera, a dokładniej wyciąg wodny z tej rośliny, który zgodnie z przypuszczeniami może hamować tworzenie się peptydu odpowiedzialnego za za chorobę oraz opóźniać jej neurodegradacyjny rozwój.

Istnieją też badania, które wskazują, że witanolidy znajdujący się w Ashwagandzie, a dokładniej w jej liściach, przyczyniają się do zahamowania rozwoju wielu nowotworów takich jak między innymi rak piersi, rak jelita grubego, rak trzustki, nie uszkadzając w ten sposób zdrowych komórek, jak to jest zazwyczaj w przypadku leczenia konwencjonalnego. Ashwaganda ma właściwości chroniące wątrobę